
מאת עידן אלמוג [ 25/05/2011 ] מילים במאמר: 507
עייפות שרירים, כיווצי שרירים וכל תופעה הגורמת לכאבי שרירים, הם חלק מהגורמים המתסכלים ביותר עבור מי שנהנה להתאמץ, להזיע ולהזיז את גופו במסגרת פעילות גופנית. אחת התופעות הקשורות לכאבי שרירים, הקורות בקרב ספורטאים מקצועיים או חובבים, היא כיווצי השרירים החדים (CRAMPS). כיווצים אלה עלולים להתרחש באמצע המאמץ הגופני ולפעמים גם בזמני המנוחה והשינה. איך ניתן למנוע את כאבי השרירים? מה יש לעשות כאשר הם קורים והאם יש קשר לתזונה?
1) מחסור באנרגיה בשל הכנה תזונתית לא טובה.
2) מצב נוזלים לא תקין בגוף.
3) מחסור אקוטי במינרלים מחסור במינרלים
חלק ניכר מכאבי השרירים ובמיוחד הכיווצים החזקים הגורמים לכאב חד בשריר ומחייבים הפסקת פעילות מידית, עלולים להיווצר גם אם המתאמן דאג לאכול ולשתות נכון לפני הפעילות. כאבים אלה מתרחשים בשל איבודים תזונתיים הקורים במהלך הפעילות עצמה. הכוונה לכאבים הנובעים בשל מחסור או בשל חוסר איזון בריכוז המינרלים בגוף.
כיווצי שרירים חדים (cramps)
הגדרה:תופעה שבה מתרחש כיווץ חזק ובלתי רצוני של השריר, אשר אינו נרפה מעצמו. התופעה מאופיינת על ידי הופעת כיווץ חד של השריר, המלווה בכאב חזק אשר נמשך לאורך כל הזמן שבו השריר נשאר תפוס במצב של עווית(spasm) .
איפה עלולים להתרחש כיווצי שרירים הללו ?
קבוצות השרירים שבהן שכיחות גבוהה של התכווצות:Gastronomies, Quadriceps, Hamstrings . אזורים נוספים: שרירי הידיים, הזרועות, כף הרגל, שרירי הבטן והחלק הפנימי של הצלעות.
הסיבות לכיווצי שרירים חדים: מחסור במינרלים
המינרלים הם חומרים אנאורגניים שהגוף צריך בכמויות קטנות מאוד ואינו יכול לייצר בעצמו (חייב לקבל מהמזון). הם בעלי מטען חשמלי (יונים) ולכן חייב להישמר כל הזמן איזון בין הריכוז שלהם בחלק החוץ-תאי לחלק התוך-תאי. שמירה על איזון זה חשובה מאוד לשמירה על מנגנון כיווץ השריר.
מדוע נוצר מחסור במינרלים? איבוד בזיעה, הפרשה מוגברת בשתן לאחר פעילות, תזונה לא מאוזנת או בעיה בריאותית.
אילו מינרלים חיוניים למניעת cramps?
סידן –סידן הוא המינרל שנמצא בכמות הרבה ביותר בגוף האדם. הסידן חיוני לשמירה על כיווץ שריר תקין, תקשורת עצבית, קרישת הדם ועוד מגוון תפקודים מטבוליים.
מגנזיום –המגנזיום הוא מינרל הנמצא כמעט בכל הגוף ויש לו תפקיד חיוני בכל תהליכי הצמיחה של הגוף והתא.המגנזיום פועל כווסת ובקר של עצבוב השריר (שרירי השלד והשריר החלק). מחקרים קליניים דיווחו על כך שמחסור במגנזיום עלול לגרום לפגיעה ביכולת הגופנית.
אשלגן – אשלגן הוא המינרל האחראי לכיווץ שריר הלב ומעורב במנגנון הכיווץ של שרירי השלד. בחלק מהמחקרים נמצא כי כיווצי שרירים היו בשכיחות גדולה במקביל לדלדול של מאגרי האשלגן בשריר וכי מתן תוספת אשלגן הביא לשחרור השרירים.
נתרן– הנתרן הוא המלח המוכר והגוף מאבד הרבה מלח בזיעה. דלדול מאגרי הנתרן עלול גם להתרחש על רקע של שתייה רבה מדי. ניתן בקלות לקבל בחזרה את הנתרן שאבד במהלך הפעילות על ידי אכילה נכונה לאחר הפעילות או שילוב של משקאות ספורט או תוספת מלח למי השתייה.
סיכום
יש סיבות רבות להיווצרות כאבי שרירים בגוף במהלך הפעילות. עם זאת, דאגה נכונה לגוף מבחינה תזונתית לפני ובמהלך הפעילות עצמה יכולה, במרבית המקרים, להוריד את שכיחות התופעה.
עידן אלמוג הינו פיזיולוג,המתמקצע באימון כושר פונקציונלי ומורה להאטה ואשטנגה יוגה. עידן אמזלג מתמחה באימון אישי אחד על אחד ובאימון קבוצות קטנות באמצעות שיטת אימון ייחודית. בעלים ומייסד של סטודיו 2AIM לאימונים פונקציונאלים ויוגה במוריהhttp://www.2-aim.com>
מקור המאמר: Articles.co.il/עידן אלמוג