הקיץ כבר כאן ואפשר ליהנות מהפרי הלאומי שלנו. מצורף מאמר שקיבלתי מאתר בא-במייל וחשבתי שכדאי לשתף.
הצבר המצוי (סברס), הוא צמח קוצני ממשפחת הקקטוסים. זהו צמח מדברי האוגר בגבעוליו מים רבים על מנת לשרוד תקופות ארוכות של יובש. מוצאו של הצבר ביבשת אמריקה, כפי הנראה באזור מקסיקו. בישראל הצבר קיבל מעמד של סמל לאומי, כיוון שהוא מייצג את האופי הישראלי, קשוח וקוצני מבחוץ, אבל רך ומתוק מבפנים.
למרות שאימצנו את הצבר ובכל קיץ אנו נהנים לקטוף אותו ולאכול אותו קר, לא רבים מאיתנו יודעים עד כמה הוא חיוני ומועיל לבריאותנו.
צבר כנוגד חמצון חזק
בפרי המתוק של הצבר קיימים שלושה רכיבים עיקריים ההופכים אותו לנוגד חמצון יעיל ביותר. ראשית, הצבר עשיר בויטמין C, הידוע כנוגד חמצון, מחזק מערכת חיסונית, מונע הצטננות, ושותף בייצור קולגן, השומר על העור בריא.
אולם הפעילות נוגדת החמצון המשמעותית ביותר שלו מגיעה מהפיגמנטים הצהובים-אדומים של הפרי. שתיים מהתרכובות שמעניקות לפרי את צבעו מכונות betanin ו-indicaxanthin. מדובר בשני רכיבים החזקים ב 20% יותר מויטמין C בפעילות אנטי-אוקסידנטית. מחקר שנערך באיטליה גילה כי הרכיבים הללו מסייעים להגן על תאי דם אדומים על ידי מניעת חמצון שומנים הנמצאים בקרום התאים.
במחקר נמצא,כי הרכיבים הללו מסייעים למנוע את עליית ה-LDL, הכולסטרול הרע, האחראי העיקרי לשלל מחלות לב וכלי דם ונמצא כגורם תמותה ראשי במדינות המערב וישראל בכללן. ה-betanin וה-indicaxanthin מונעים את היצמדות הכולסטרול לדפנות כלי הדם ויצירת פלאק הגורם לסתימות, עלייה בלחץ הדם ועשוי לגרום גם להתקף לב.
הפעילות נוגדת החמצון הינה חיונית לא רק עבור מערכת הלב וכלי הדם, כי אם גם נגד סוגים שונים של סרטן.
ה-betanin אף נמצא כגורם לתאי סרטן לבצע 'התאבדות'.
עשיר במינרלים וסיבים
מלבד האנטיאוקסידנטים שבצבר, יש בו גם כמה מינרלים חשובים, אחד מהם הוא המגנזיום. זהו מינרל שמסייע למערכת השרירים והעצבים לתפקד בצורה תקינה. הוא שומר על קצב הלב ולחץ הדם, מווסת את רמת הסוכר בדם, עוזר למערכת החיסון, מזרז החלמה, שומר עלה עצמות חזקות, ומשתתף פעיל בכל תהליכי הפירוק והבנייה המתבצעים בגוף. תפקיד חשוב נוסף של המגנזיום הוא שיפור התקשרות בין תאי המוח, תהליך החיוני בעצם לכל פעולה בגוף.
בצבר ניתן למצוא מינרל נוסף בשפע והוא הסלניום, המסייע לגוף לווסת את הורמוני בלוטת התריס ולתמוך במערכת החיסונית, כמו גם למנוע סרטן. אחד מתפקידיו החשובים של הסלניום הוא להוות נוגד חמצון חיוני ולמנוע נזק לתאי הגוף הנגרם מרדיקלים חופשיים. בפרי הצבר יש את כמות הסלניום אותה ניתן למצוא בירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרובית וכדומה) הידועה ביתרונותיה הבריאותיים.
הסיבים הרבים הקיימים בפרי הצבר, גם הם בעלי השלכות בריאותיות על מגוון מערכות בגוף. הסיבים מסייעים לשמור על יציבות רמת הסוכר בדם, על ידי האטת פעילות מערכת העיכול ושחרור מבוקר של חומרים לדם. כמו כן, הסיבים מסייעים לעכב ספיגת שומנים במערכת העיכול ואף לנקות את המעי הגס והכבד.
כמה מחקרים שבדקו את השפעתו של הסברס
מלבד התרכובות הטבעיות הקיימות בסברס אותן פירטנו, מחקרים שונים באו לבדוק את ההשפעה בפועל של אכילת צבר והם הגיעו לתוצאות מדהימות.
בשנת 2012 נערך מחקר, אשר גילה כי למיץ פרי הצבר יש יכולת להגן על הקיבה מפני כיבים. מחקר אחר גילה כי למיץ הצבר אף יכולת להגן על הכבד מפני עודף של אלכוהול. במחקרים אלה התגלה כי לא רק שמיץ הצבר מכיל נוגדי חמצון, אלא אף מעודד את ייצורם העצמי של נוגדי חמצון בגוף.
מחקר שנערך בשנת 2011 באוניברסיטת פלורידה בדק את השפעת תמצית הצבר ומצא כי יש לה השפעה חיובית על רמת הסוכר בדם. המחקר מצא כי הסברס הוא היפוגליקמי, כלומר מסייע להוריד את הסוכר בדם. ההשראה למחקר הגיעה ממקסיקו, שם קיים שימוש מסורתי בפרי הצבר לטיפול בילדים חולי סוכרת. בדיקות שנערכו על אנשים בעלי רמת סוכר גבוהה שאכלו צבר בארוחת הבוקר, גילו כי רמת הסוכר שלהם נותרה נמוכה לאורך היום.
למזלנו הרב, היתרונות הבריאותיים האלה מלווים בטעם נהדר ומרענן, במיוחד בימות הקיץ שהם עונת השיא של הסברס. אז אכלו את הפרי הלאומי שלנו באהבה ובכיף, יעשה לכם טוב לגוף ולנשמה.
מקור: בועז מזרחי – http://www.baba-mail.co.il/Content.aspx?emailid=28274&memberid=729482
נכתב ע"י צביקה קורן
אתר אישי – צום מיצים-בריאות מהטבע: http://www.zom.co.il
טלפון: 054-4258544