
מי מאיתנו לא חווה בעבר או חווה כיום מצבים של חוסר שקט, מתח, דאגה וחרדה הנובעים מהמצב הביטחוני, הכלכלי, הבריאותי, האישיותי (עצבנות, תוקפנות, ביישנות, תחרותיות, חרדה חברתית, צורך לרצות, כעסים מודחקים, טראומת ילדות, קנאה, שנאה, פוביות), קונפליקטים (בעבודה, במשפחה, בחברה, בכביש), "מעברים בחיים " (לידה, לימודים, חתונה, גירושין, מוות של בן משפחה), עייפות וחוסר שינה, יציאה לחופשה, רעש, תזונה לקויה, חשיפה לרעלים סביבתיים ועוד ועוד "סטרסורים".
בדרך כלל כשמזכירים מתח, לחץ, דאגה, עצבנות עולים מיד פתרונות כגון: כדור הרגעה, משקה אלכוהולי, סיגריה "טובה", עיסוי, גלידה, טיול לקריביים וכד'. כולנו רוצים פתרון מהיר ומיידי, אך בטווח הארוך זה עלול להזיק ולגרום לתלות ולהתמכרות. עובדה ידועה היא כי תרופות לשיכוך כאבי ראש, להרגעה, לטיפול בדיכאון ולשינה הן בראש רשימת התרופות המשמשות את האדם בעולם המערבי. כל הפתרונות הם טובים ברמה זו או אחרת, אך בעיני חשוב ללמוד לשנות את המצב ולא להתמכר לתרופות כימיות או לפתרונות קצרי מועד.
חשוב לזכור שמתח זה לא רק "מצב נפשי" מתח זאת תופעה מסכנת חיים. המתח גורם למגוון תופעות פיזיות ונפשיות כמו: מתח שרירים, כאבים, שחיקת עצבים, כאבי ראש, גב, יתר שומנים בדם, רמה גבוהה של הורמוני מתח וסוכר בדם, החלשת המערכת החיסונית, התמכרויות, הפרעות אכילה, השמנה, פגיעה בעור, הזדקנות מוקדמת, דיכאון, פסימיות, עצבנות, חוסר סבלנות, הפרעות בשינה, עייפות כרונית, פגיעה בזיכרון ובריכוז, קשיים בתפקוד המיני, פגיעה בפריון (גברים ונשים), לידה מוקדמת, כסיסת ציפורניים, חריקת שיניים, פגיעה בראיה…
מחלות הקשורות במתח: מחלות לב וכלי דם (דופק לא סדיר, לחץ בחזה, יתר לחץ דם, אוטם), שבץ מוחי, סוכרת, הפרעות עיכול (צרבת, בחילה, מעי רגיז, כיבים, דלקות, עצירות, שלשול), אסטמה, בריחת סידן, פסוריאזיס, סבוריאה, סרטן.
מתח נמצא קשור לשישה גורמי מוות מובילים: מחלת לב, סרטן, מחלות ריאה, שחמת כבד, תאונות והתאבדות.
קיים מגוון רב של כלים, דרכים וטכניקות להפגת מתחים, אך אני בחרתי הפעם להתמקד בהיבטים התזונתיים. רבים מאיתנו לא מודעים להשפעה הישירה והמשמעותית שיש לתזונה על רמת המתח האישית שלנו. אני מאמין שלמזון יש השפעה עלינו– חיובית או שלילית – ברמה הפיזית, הרגשית והמנטאלית.מדריכים רוחניים רבים טוענים ש"אנו מה שאנו אוכלים". האדם הוא תבנית נוף תזונתו….
בתזונה שלנו ישנם אלמנטים המעוררים (ומערערים) את מערכת העצבים ולעומתם, ישנם מזונות המרגיעים אותה. מוצרים כמו קפה, תה, קולה, סוכרים וממתקים, מוצרי קמח לבן, צבעי מאכל עזים (אדום, צהוב וכתום) ושומנים מוקשים נמצאו כמעוררים את מערכת העצבים וגורמים לאי שקט, עצבנות והפרעות שינה. ילדים מושפעים במיוחד מסוכרים, מצבעי מאכל עזים ומקפאין (המצוי בקולה ובקקאו ומוצריו).
כדי לטפל ביעילות במתחים, חרדות ועצבנות מומלץ להכניס מספר תיקונים בתזונה– להימנע (ככל שניתן) ממזונות מזיקים ומעוררים מחדול הוסיף לתזונה מזונות בעלי איכות מרגיעה ומשקיטה מאידך.
אני ממליץ להוריד מהתזונה (בכמות או לחלוטין) מוצרי מזון, שעלולה להיות להם השפעה "מרגיזה" ומעוררת על מצבנו הפיזי והנפשי כמו: קפאין (קפה, תה, קולה, קקאו, משקאות אנרגיה, גוארנה), סוכרים, קמח לבן ומוצריו, צבעי מאכל בוהקים, ממתיקים מלאכותיים ואלכוהוליים, מלח וחטיפים מלוחים,בשר בקר ומעובד (נקניק, נקניקיה, פסטרמה), שומן מוקשה (טרנס), אלכוהול, טבק, ביספנול A.
כדאי להוסיף לתזונה מזונות שיש להם השפעה מרגיעה ומשקיטה ובכלל זה מזונות עשירים בחלבון איכותי, מינרלים כמו: אשלגן, מגנזיום, אבץ,קבוצת ויטמין B, ויטמיןC וחומצות שומן חיוניות המכילות אומגה-3. בקבוצת המזונות המועילים להפחתת מתחים נכללים: שקדים, אגוזים, זרעים (שומשום, פשתן,גרעיני חמניות וגרעיני דלעת, צ'יאה), דגנים מלאים (אורז מלא, דוחן,שיבולת שועל), קטניות (עדשים, חומוס, אפונה, שעועית), ירקות חיים ומבושלים,ירוקים (חסה, פטרוזיליה, שמיר, עלי בייבי, בצל ירוק, סלרי עלים), כרוביים (כרוב, כרובית, ברוקולי), כתומים (גזר, דלעת, דלורית,בטטה), עגבניות, בננה, אבוקדו, תפוח אדמה, בננה, אשכולית, , שמן זית / קוקוס.
מחקרים הוכיחו כי תזונה עשירה באשלגן, במגנזיום ואומגה-3 מסייעת בהפחתת מתחים.
רצוי מאד שהמזון יהיה טבעי, טרי, איכותי, מגוון, מאוזן,מגידול אורגני (אם אפשר) ולא מהונדס גנטית.
בנוסף, רצוי להקפיד על כללי אכילה נכונים כגון: לאכול בניחותא, כמויות קטנות, הפסקות, צירופים מתאימים, לא חם לא קר, לא בהתרגשות רבה (שמחה או צער).
כמה מחקרים
1. שומן טראנס גורם להתנהגות אגרסיבית (פורסם בכתב העת PLoS One ב 05.03.2012): במחקר באונ' קליפורניה נמצא קשר בין צריכת שומן טראנס ובין התנהגות שלילית המשפיעה על אחרים, החל מחוסר סובלנות ועד להתנהגות אגרסיבית גלויה. עוד נמצא, כי שומן טראנס משפיע לרעה על שימוש בחומצות שומן אומגה-שלוש התורמות להפחתת אי שקט, אימפולסיביות וההתנגדות לאחרים. המחקר התנהל מ 1999 עד 2004 וכלל 945 משתתפים בגיל ממוצע 57.
2. צריכה רבה של משקאות דיאט קשורה לסיכון מוגבר לדיכאון American Academy of Neurology)): מיצי פירות דיאטטים קשורים לעלייה של כ-50% בסיכון לדיכאון, בעוד שמיצי פירות ממותקים ב-8% בלבד, זאת בהשוואה לאנשים שלא נוהגים לשתות מיצי פירות. כך עולה ממחקר ארוך טווח שכלל למעלה מ-250,000 משתתפים. המחקר דווח בכנס לנוירולוגיה. החוקרים מציינים שהסיכון לדיכאון גדול יותר אצל צרכני הממתיק המלאכותי המזיק – אספרטיים…
3. הקשר בין תזונה ומצב הרוח: במחקר שפורסם ב 2/2012 בכתב העת Canadian Journal of Psychiatry נמצא, כי קיים קשר בולט בין הרגלי התזונה לבין הבריאות הנפשית. התפקוד של חולים הסובלים מהפרעות במצב הרוח טוב יותר כאשר הם מקפידים על הרגלי אכילה טובים יותר. החוקרים ממליצים לרופאים לייעץ למטופלים לאכול מוצרי מזון טבעיים, לא מעובדים ובריאים ולהפנות אותם לייעוץ תזונתי מקצועי במידת הצורך.
תוספים: לעניין הפגת מתחים כדאי לצרוך ויטמינים (קומפלקס B, C), מינרלים (אבץ, מגנזיום, סידן), נוגדי חמצון. מומלץ לצרוך תוספים רק לאחר קבלת ייעוץ אישי מקצועי ולאחר ביצוע תיקונים בתזונה.
שמנים אתריים: לבנדר, מליסה, ברגמו, בבונג, ילנג-ילנג, נרולי, לימון. משתמשים באמבטיה או בשמן לעיסוי.
צמחי מרפא: השימוש המוכר ביותר בצמחי מרפא הוא ב"תה" אובחליטה. אבל יש שימושים רבים נוספים כגון: מישרה קר, בישול, מיצוי בשמן אוביין, גלולות, משחות, נרות, חבישות, קומפרסים, אבקה, סירופ.
למטרה של הפחתת מתחים מומלץ לשתות תה (חליטה) המורכב מורבנה, מליסה, לואיזה, פסיפלורה, קמומיל.
פרחי בך: התרכובות של פרחי באך עשויות להועיל לטיפול בפחדים, חרדות, חוסר בטחון, דיכאון, חוסר תקווה, עייפות, חוסר ריכוז, אפאטיות, אגוצנטריות, שנאה, קנאה, רגשי נחיתות, ואשמה, היפראקטיביות של ילדים, פאסיביות יתר, שתלטנות, אנשים שעברו טראומה, יתר לחץ דם, נדודי שינה, כאבי ראשו עוד.
מכיוון שהשימוש בפרחי בך מחייב הדרכה של מומחה לצורך התאמה אישית של הפרחים, מומלץ להחזיק בבית תמצית פרחי בך הנקראת "רסקיו רמדי" שהיא טובה למצבי מתח או טראומה (מלחמה, ירי טילים, מבחן, ראיון עבודה, פציעה, תאונה, בשורות רעות). לוקחים לפני או מייד אחרי האירוע כמה טיפות מתחת ללשון ושוב אחרי כמה שעות בהתאם לצורך.
צום מיצים:הצום כרוך בהימנעות ממזון מוצק למשך מספר ימים. הגוף ניזון ממיצי ירקות ומרק ירקות. הצום מאפשר מנוחה לכל המערכות בגוף ובכלל זה למערכת העצבים, למערכות ההורמונאליות, למערכת הלב וכלי הדם, למערכת העיכול, לעור. המנוחה ממזון מוצק מאפשרות לגוף לעסוק בניקוי, פינוי פסולת ורעלים ושיקום הרקמות.
כדי להפיק מהצום תועלת של מנוחה והתנתקות מומלץ לעשות אותו מחוץ למקום המגורים הקבוע. צום קצר, 1-3 ימים ניתן לעשותלבד. צום ארוך יותר יש לעשות בהדרכה ובהשגחה של מומחה לנושא.
טכניקות להפגת מתחים:קיימות מספר טכניקות ודרכים להפגת מתחים כמו: פעילות גופנית, תרגילי נשימה, מדיטציה, תפילה, דמיון מודרך, השאה עצמית (אוטוסוגסטיה), ביופידבק, מוזיקה ועוד, שלא יפורטו כאן. כדאי למצוא מטפל או מדריך מתאים לנושא.
סיכום
סקרתי על קצה המזלג את הקשר בין תזונה טבעית למתחים, חוסר שקט וחרדות. חשוב לזכור שמתח וחרדה הם מצבים הפיכים ולכן חשוב לטפל בגורם ולהימנע (ככל שניתן) מטיפול תרופתי. אי טיפול במתח הופך אותו ל"מחלה" כרונית.
כדאי מאד לקבל החלטה בנושא שיפור התזונה ולא לחכות ל"זמן המתאים", כדי למנוע התגברות של תופעות הלחץ ונזקיו.
מידע נוסף בנושא תזונה טבעית ואורח חיים בריא תוכלו למצוא בפרק המאמרים באתר שלי בקישור:
http://www.zom.co.il/article.aspx?itemId=107
נכתב ע"י צביקה קורן
אתר אישי – צום מיצים-בריאות מהטבע: http://www.zom.co.il
טלפון: 054-4258544